12 Νοε 2017

«Το πιθάρι της γνώσης»

Στην E’ τάξη αφιερώνουμε ένα δίωρο κάθε εβδομάδα στην ενασχόληση με λογοτεχνικά κείμενα. Μελετώντας το γνωστό παραμύθι «Το πιθάρι της γνώσης» τα παιδιά κλήθηκαν να φανταστούν και να γράψουν τη δική τους συνέχεια.
Στην ιστορία αυτή πρωταγωνιστής είναι ο Κβάκου Ανανανσέ, μία αράχνη που γύρισε τον κόσμο και συγκέντρωσε όλη τη σοφία του μέσα σε ένα πιθάρι. Γυρνώντας πίσω στο χωριό του βρέθηκε μπροστά σε ένα δίλημμα: να μοιραστεί τη γνώση με τους συγχωριανούς του ή να κρύψει καλά το πιθάρι και να τη φυλάξει γι΄ αυτόν και την οικογένειά του;

Η συνέχεια από τη μαθήτρια του Ε1, Βασιλική Σταυροπούλου...


...Τελικά ο Κβάκου Ανανανσέ έκρυψε το πιθάρι έξω από το χωριό σε ένα παλιό σπιτάκι. Γυρνώντας πίσω, η οικογένειά του, που ανησυχούσε πολύ γι΄ αυτόν, τον ρώτησε πού ήταν τόσο καιρό. Ο Ανανσέ όμως δεν τους αποκάλυψε το μυστικό.
 Με κλειστό το στόμα και την υπομονή του εξαντλημένη, κάθε μέρα πήγαινε σ΄ εκείνο το παλιό σπίτι να δει αν το πιθάρι ήταν ασφαλές.
Μια μέρα όμως το πιθάρι έλειπε! 'Εψαξε όλο το σπίτι αλλά δε βρήκε τίποτα. Έπειτα γύρισε στο χωριό, πέρασε από το παζάρι και τότε... τι να δει; Μια αράχνη να τρέχει ασταμάτητα με το πιθάρι στην πλάτη της! Την ακολούθησε λαχανιασμένος και καταϊδρωμένος. Τελικά, έκατσε κάπου να ξεκουραστεί, καθώς δεν έβλεπε πουθενά τη γοργοροπόδαρη αραχνούλα...
 Είχε σκοτεινιάσει όταν γύρισε σπίτι, όπου η αδελφή του τον ρώτησε για το περιστατικό στο παζάρι. Τότε ο Ανανσέ φανέρωσε όλη την αλήθεια στην οικογένειά του. Εκείνη τη στιγμή εμφανίστηκε μπροστά του, με το πιθάρι στα χέρια της, η αράχνη που έτρεχε γρήγορα στο παζάρι! ΄Έβγαλε τη μαύρη μάσκα της και φανερώθηκε... ΄Ήταν η θεία του, η Ρούλα η γοργοροποδορούλα αραχνούλα! Του εξήγησε ότι δεν ήταν σωστό να κρατάει όλη τη σοφία για τον εαυτό του και ο Ανανσέ κατάλαβε ότι φέρθηκε εγωιστικά.

΄Έτσι γύρισαν μαζί όλη τη Γη, αλλά αυτήν τη φορά για να μοιράσουν τη σοφία σε όλα τα πλάσματα του κόσμου!

Δεν υπάρχουν σχόλια: