21 Νοε 2017

Ιβάν και Πρίγκιπας



Στα πλαίσια της βιβλιοπαρουσίασης του μήνα η Καλλιόπη Λιάρου, μαθήτρια του Ε2, επέλεξε να διαβάσει και να παρουσιάσει στους συμμαθητές της το βιβλίο «Ιβάν και Πρίγκιπας» της Θεοδώρας Λούφα Τζοάνου από τις εκδόσεις «Άγκυρα».

Το μυθιστόρημα αυτό αφηγείται την ιστορία του Ιβάν και του Πρίγκιπα. Ο Ιβάν είναι ένα παιδί της προσφυγιάς που ήρθε με τους γονείς του στην Ελλάδα γιατί θα γινόταν πόλεμος στη χώρα όπου μεγάλωσε. Ο παππούς και η γιαγιά του, που υπήρξαν και αυτοί κάποτε πρόσφυγες, του χάρισαν τον σκύλο τους, τον Πρίγκιπα, για να τον προστατεύει στην καινούρια του πατρίδα.
       Στην Ελλάδα πήγε στο σχολείο, μερικά παιδιά δεν του φέρθηκαν καλά, μάλιστα κόντεψαν να σκοτώσουν τον Πρίγκιπα με μια παγίδα που είχαν στήσει. Χάρη όμως στον διευθυντή του σχολείου και της καινούριας φίλης του, της Ελένης, ο Πρίγκιπας σώζεται. Ο Ιβάν τελικά έκανε καινούριους φίλους αν και τον πρώτο καιρό δυσκολεύτηκε πολύ, γιατί κάποιοι συμμαθητές του δεν δέχτηκαν την διαφορετικότητά του.
        Ο Ιβάν απέδειξε ότι είχε μεγάλη καρδιά μέσα από τις περιπέτειες  που ακολούθησαν. Πιστός πάντα σύντροφός του ήταν ο Πρίγκιπας. Η σοφία του παππού του του δίδαξε ότι «ο κόσμος μάς χωράει όλους αρκεί να χωρούν και οι καρδιές μας την αγάπη που χρειάζεται για να συνυπάρχουμε αρμονικά».
         Η ιστορία του Ιβάν μου άρεσε γιατί παρουσιάζει τις δυσκολίες της προσφυγιάς. Αλλά φανερώνει και την ελπίδα, γιατί με αγάπη όλοι οι άνθρωποι μπορούμε να ζούμε αρμονικά.



Καλλιόπη Λιάρου, Ε2

Δεν υπάρχουν σχόλια: