17 Δεκ 2017

Το σχολείο έναν καιρό...

Στο κεφάλαιο της Ιστορίας «Η εκπαίδευση στο Βυζάντιο» γνωρίσαμε τον τρόπο λειτουργίας των σχολείων στα χρόνια της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας. Τα παιδιά εντυπωσιάστηκαν από το πόσο διαφορετικά λειτουργούσε τότε η εκπαίδευση, εξέφρασαν την άποψή τους για τις μεθόδους που χρησιμοποιούσαν τότε και έκαναν συγκρίσεις με τη σημερινή εποχή. Στη συνέχεια πήραν συνέντευξη από τον παππού, τη γιαγιά ή τους γονείς τους σχετικά με το εκπαιδευτικό σύστημα στα δικά τους χρόνια. Ακολουθούν αποσπάσματα από τις εργασίες τους, οι οποίες παρουσιάστηκαν στην τάξη.

Στην εποχή που πήγαινε σχολείο η μητέρα μου γινόταν μάθημα και το Σάββατο. Τα κορίτσια φορούσανε μπλε ποδιές και όλα τα παιδιά έγραφαν με πένα και μελάνι. Η ορθογραφία ήταν πολύ δύσκολη, γιατί υπήρχε το πολυτονικό σύστημα και παλιότερα η καθαρεύουσα.
Ο δάσκαλος είχε βέργα και έβαζε σκληρές τιμωρίες.

Κατερίνα Αλεξανδρίδου (Ε΄1)



Το σχολείο που πήγαινε η μαμά μου ονομαζόταν Δημοτικό Έγκωμης στη Λευκωσία Κύπρου. Το κτίριο ήταν αρκετά ευρύχωρο. Το πρόγραμμα ξεκινούσε στις 7:35 και τελείωνε στις 13:05. Τα μαθήματα που έκαναν τα παιδιά ήταν : Γλώσσα, Έκθεση, Ορθογραφία, Μαθηματικά, Επιστήμη, Γεωγραφία, Τέχνη, Μουσική, Οικοκυρικά, Γυμναστική, Θρησκευτικά. Τα κορίτσια φορούσαν ποδιά και τα αγόρια γκρι παντελόνι, άσπρο πουκάμισο, μπλε πουλόβερ και μόνο μαύρα παπούτσια. Όλα αυτά ήταν υποχρεωτικά! Όταν έμπαινε ο δάσκαλος στην τάξη, οι μαθητές σηκωνόντουσαν όρθιοι και του μιλούσαν μόνο στον πληθυντικό.
Ο δάσκαλος έλεγχε όλων των παιδιών τα νύχια αν ήταν καθαρά και κοντά. Κάθε εβδομάδα, επίσης, έλεγχε το κούρεμα των αγοριών, καθώς δεν έπρεπε να έχουν τα μαλλιά τους μακριά.

 Χρυσή Γαλανάκη (Ε΄1)


Στα χρόνια της γιαγιάς μου, τα σχολεία ήταν μεγάλα κτίρια στο κέντρο της πόλης. Υπήρχαν σχολεία για αγόρια και σχολεία για κορίτσια ξεχωριστά. Τα θρανία ήταν ξύλινα και μεγάλα, ώστε χωρούσαν πάνω από δύο παιδιά. Τα μαθήματα γίνονταν το πρωί ή το απόγευμα και το πρόγραμμα είχε λιγότερα διδακτικά αντικείμενα σε σχέση με σήμερα.. Όλοι οι μαθητές φορούσαν στολή, ενώ η στολή των κοριτσιών λεγόταν «ποδιά». Υπήρχε μαυροπίνακας και έγραφαν με κιμωλίες πάνω σε αυτόν. Οι δάσκαλοι κρατούσαν βέργα ή χάρακα και τιμωρούσαν τους αδιάβαστους ή άτακτους μαθητές.

Ευαγγελία Ματζιαρλή (Ε΄1)


Η γιαγιά μου φορούσε ποδιά στο σχολείο και, όταν έκανε αταξίες στην τάξη, ο δάσκαλος της τραβούσε το αυτί. Τα μαθήματα που έκαναν ήταν: Ελληνικά, Μαθηματικά, Ιστορία, Φυσική, Μουσική και Τεχνικά. Δεν είχαν πληροφορική ούτε ξένες γλώσσες.

Αγγελική Ορφανίδου (Ε΄1)



Δεν υπάρχουν σχόλια: