27 Δεκ 2017

Γιορτές στις γερμανόφωνες χώρες

Στο μάθημα των γερμανικών συζητήθηκε μέσα στην τάξη το πως γιορτάζουν οι Γερμανοί και οι κάτοικοι των γερμανόφωνων χωρών (Ελβετίας και Αυστρίας) τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά, αλλά και πως προετοιμάζονται για τον ερχομό αυτών των εορταστικών ημερών. Τα παιδιά έδειξαν ενδιαφέρον για όσα συζητήθηκαν και θέλησαν να ετοιμάσουν μια εργασία πάνω σε αυτό το θέμα. Με τη μεταξύ τους συνεργασία, αλλά και με τη βοήθεια του διαδικτύου ετοίμασαν την ακόλουθη εργασία για τα έθιμα των Γερμανών, Ελβετών και Αυστριακών.


Χριστούγεννα στη Γερμανία, στην Ελβετία και στην Αυστρία
Το διάστημα που προηγείται των Χριστουγέννων είναι πολύ σημαντικό για τους Γερμανούς, τους Ελβετούς και τους Αυστριακούς. Όλοι ξεκινάνε να στολίζουν από καιρό πριν τα σπίτια τους με τα χριστουγεννιάτικα δέντρα και από κάτω βάζουν την παραδοσιακή φάτνη. Το Χριστουγεννιάτικο δέντρο (Weihnachtsbaum) είναι από φυσικό έλατο με κανονικά κεράκια ή λαμπάκια και τα στολίδια του είναι μπαλίτσες πολύχρωμες, ξύλινες φιγούρες, αλογάκια, αγγελάκια ακόμη και ζαχαρωτά. Στη γιορτή του Αγ. Νικολάου στις 6 Δεκεμβρίου, τα παιδιά αφήνουν τα μποτάκια τους έξω από την πόρτα του σπιτιού και ο Sankt Nikolaus ή Weihnachtsmann φορτωμένος με ένα μεγάλο σακί, έρχεται τη νύχτα και τα γεμίζει με γλυκά, αν ήταν "καλά παιδιά".
Γύρω από τα παράθυρα βάζουν ηλεκτρικά κεράκια ή λαμπιόνια και στα τζάμια τοποθετούν πολύχρωμες χριστουγεννιάτικες φιγούρες. Για τις οικογένειες τα Χριστουγεννιάτικα μπισκότα PlätzchenPrinten, Spekulatius, το Χριστουγεννιάτικο κέικ Christstollen, το Χριστουγεννιάτικο στεφάνι Adventskranz και το παραδοσιακό Χριστουγεννιάτικο ημερολόγιο Adventskalender με ένα δώρο για κάθε μέρα από την 1η ως τις 24η Δεκεμβρίου, αποτελούν τα παραδοσιακά έθιμα της περιόδου.

 Το Adventskranz, στην Αυστρία Adventkranz, είναι μία κουλούρα φτιαγμένη από έλατο και διακοσμημένη με τέσσερα κεριά. Τα κεριά τα ανάβουν όλη την περίοδο αυτήν που ονομάζεται Advent, δηλ. τις τέσσερις εβδομάδες με τις  τέσσερις Κυριακές  μέχρι τα Χριστούγεννα. Κάθε Κυριακή συγκεντρώνεται η οικογένεια στο σαλόνι ,ανάβει το πρώτο κερί, την επόμενη Κυριακή το πρώτο και το δεύτερο κ.ο.κ Η ατμόσφαιρα στο σπίτι είναι γιορτινή ,το χριστουγεννιάτικο δέντρο όμορφα στολισμένο και φωτισμένο, όλοι ακούνε  χριστουγεννιάτικα τραγούδια και δοκιμάζουν  χριστουγεννιάτικα  γλυκά.
Υπάρχουν πολλές ερμηνείες  για τον συμβολισμό του Adventskranz. Το στρόγγυλο στεφάνι  συμβολίζει τη Ζωή και την Αιωνιότητα ,το πράσινο χρώμα του έλατου συμβολίζει την Ελπίδα και το φως των κεριών συμβολίζει το ερχόμενο φως που θα λάμψει και θα φωτίζει κατά την Χριστουγεννιάτικη  Άγια Νύχτα  όλο τον κόσμο!
Ένα άλλο έθιμο της εποχής πριν τα Χριστούγεννα είναι το χριστουγεννιάτικο ημερολόγιο Adventskalender. Πρόκειται για ένα ημερολόγιο με 24 θέσεις αριθμημένες από το 1 μέχρι το 24 που συμβολίζουν τις ημέρες του Δεκεμβρίου πριν από τα Χριστούγεννα. Οι θέσεις είναι κλεισμένες με πορτάκια. Κάθε μέρα ανοίγουν τα παιδιά το αντίστοιχο πορτάκι και βρίσκουν μια έκπληξη που μπορεί να είναι ένα σοκολατάκι, ζαχαρωτό, παιχνίδι, κλπ.
Παραμονή Χριστουγέννων
Τα έθιμα του Δένδρου, τα κάλαντα, το γιορτινό τραπέζι και η λειτουργία των Χριστουγέννων χαρακτηρίζουν την ημέρα αυτή. Η 24η Δεκεμβρίου, παραμονή των Χριστουγέννων, θεωρείται από τους περισσότερους κατοίκους της Αυστρίας η ιερότερη αλλά και η πλέον παραδοσιακή ημέρα της χρονιάς..Αργά το απόγευμα στις 24.Δεκεμβρίου συγκεντρώνονται οι οικογένειες με φίλους ή άλλους συγγενείς για το χριστουγεννιάτικο δείπνο. Παραδοσιακό Χριστουγεννιάτικο φαγητό είναι η ψητή χήνα (Weihnachtsganz) με κόκκινο λάχανο (Rotkohl) και μπαλάκια από πατάτες (Klösseή ψητό λουκάνικο με βραστό ξινό λάχανο.). Άλλα παραδοσιακά φαγητά είναι η πέστροφα, ο κυπρίνος, το γριβάδι. Μετά το φαγητό ακολουθεί και η ανταλλαγή δώρων, τα οποία είναι τοποθετημένα κάτω από το χριστουγεννιάτικο δέντρο. Τα δώρα σύμφωνα με μία παράδοση τα φέρνει το (Christkind)-Κρίστκιντ, το ξανθό αγγελάκι που συμβολίζει το νεογέννητο Χριστό!
Από την Αυστρία προέρχεται και το διασημότερο στον κόσμο χριστουγεννιάτικο τραγούδι η «Άγια Νύχτα», το οποίο έγραψε ο βοηθός ιερέας Γιόζεφ Μορ στο Μαρίαπφαφ, περιοχή κοντά στο Σάλτσμπουργκ. Ήταν το χειμώνα του 1816. Άρα γιορτάζουν οι στίχοι ήδη τα 200ά γενέθλιά του! Το ποίημα αυτό έχει μεταφραστεί σε πάνω από 300 γλώσσες και διαλέκτου!
Χριστουγεννιάτικες υπαίθριες αγορές
Χριστουγεννιάτικα στολίδια, πρωτότυπα χειροποίητα δώρα, αχνιστό κρασί Glühwein με μπαχαρικά, ζεστά λουκανικάκια, ψητά λαχταριστά αμύγδαλα, μυρωδάτο Χριστουγεννιάτικο κέικ και κάθε λογής μπισκότα και γλυκά, είναι μερικά από αυτά που σίγουρα θα δοκιμάσετε αν βρεθείτε στις Χριστουγεννιάτικες Αγορές της Γερμανίας, Αυστρίας!!!! Στη Γερμανία η πιο γνωστή παραδοσιακή χριστουγεννιάτικη αγορά είναι αυτή της Νυρεμβέργης, ενώ στην Αυστρία πρωταγωνιστεί η Βιέννη ως η πρωτεύουσα των Χριστουγέννων διαθέτοντας μεγάλη και εντυπωσιακή αγορά στην πλατεία του δημαρχείου της.

Χριστουγεννιάτικη Αγορά της Νυρεμβέργης
Η Χριστουγεννιάτικη αγορά της Νυρεμβέργης είναι από τα εντυπωσιακότερα χριστουγεννιάτικα θεάματα στη Γερμανία, ενδεχομένως και στην Ευρώπη. Ξεκινά στις 6 Δεκεμβρίου και δεσπόζουσα φυσιογνωμία είναι το Christkind, με μακρυά, ξανθά μαλλιά και λευκό και χρυσό φόρεμα, που φέρνει τα δώρα στα παιδιά. Όταν επισκεφθείτε την αγορά, μπορείτε να δοκιμάσετε σάντουιτς με λουκάνικο, το γνωστό παραδοσιακό μπισκότο Lebkuchen και ζεστό κρασί Glühwein. Υπάρχουν καρουζέλ για μικρά παιδιά και αγορά με στολίδια από τη Νυρεμβέργη, αλλά και από όλες τις πόλεις με τις οποίες η Νυρεμβέργη είναι αδελφοποιημένη ανά τον κόσμο.
Με πληροφορίες από το site taxidologio.gr

Έθιμα στην Ελβετία
Στη Γκλάνερλαντ, στις 6 Δεκεμβρίου, οι μαθητές κάνουν παρέλαση, χτυπώντας κουδούνια διαφόρων μεγεθών, πότε ρυθμικά και πότε ασυντόνιστα. Οι κάτοικοι του χωριού, δίνουν στα παιδιά διάφορα νόστιμα καλούδια.
Την τελευταία Πέμπτη πριν από τα Χριστούγεννα, στη Weinfelden, τα παιδιά παρελαύνουν στους δρόμους και κρατάνε τεύτλα, μέσα στα οποία έχουν τοποθετήσει ένα κερί. Τραγουδούν τα κάλαντα στην κεντρική πλατεία της πόλης και μετά πηγαίνουν στα σχολεία τους, όπου τρώνε ψωμί και λουκάνικα. Το έθιμο χρονολογείται στις αρχές του 19ου αιώνα.
Την παραμονή των Χριστουγέννων, στο χωριό Ziefen, οι εργένηδες, φοράνε μακριά μαύρα παλτά και ψηλά μαύρα καπέλα και παρελαύνουν στους δρόμους του χωριού.
Ο πιο ψηλός από αυτούς, φορά μία άσπρη γενειάδα και είναι ο πρώτος στη σειρά, ενώ κρατάει κι ένα κοντάρι, στην άκρη του οποίου είναι δεμένο ένα κουρέλι γεμάτο κάπνες.
Όσοι έχουν περιέργεια να δουν από κοντά την παρέλαση αυτή, συνήθως καταλήγουν με το πρόσωπό τους γεμάτο κάπνες!

Πρωτοχρονιά στη Γερμανία

H παραμονή Πρωτοχρονιάς ή Sylvester, όπως λέγεται στη Γερμανία, είναι αδιανόητη χωρίς βεγγαλικά και πανηγύρια.
Εξάλλου η παραμονή Πρωτοχρονιάς είναι μια μέρα ξεφαντώματος και δεν έχει στενά οικογενειακό χαρακτήρα, όπως τα Χριστούγεννα.
Στις 12 τα μεσάνυχτα όλοι οι Γερμανοί αγκαλιάζονται, ασπάζονται και πίνουν ένα ποτηράκι σαμπάνια και τότε, επιτέλους, αρχίζει ο εκκωφαντικός θόρυβος από τα αμέτρητα βεγγαλικά. Η παράδοση λέει, ότι μόλις αλλάζει ο χρόνος πρέπει να κάνουν θόρυβο, για να διώξουν τα κακά πνεύματα.
 Να σημειώσουμε,ότι οι Γερμανοί λένε την παραμονή της Πρωτοχρονιάς «Σιλβέστερ». Γιατί; Γιατί στις 31 Δεκεμβρίου του 335 μαρτύρησε ο άγιος Σιλβέστρος (πάπας της Ρώμης) και έτσι έδωσε το όνομά του στην τελευταία μέρα του χρόνου.
Nach Weihnachten - Μετά τα Χριστούγεννα
Αμέσως μετά τα Χριστούγεννα συναντάμε το έθιμο των τριών μάγων. Από τις 27 Δεκεμβρίου μέχρι και τις 6 Ιανουαρίου, παιδάκια που είναι ντυμένα τρεις μάγοι πηγαίνουν από σπίτι σε σπίτι και τραγουδούν. Παριστάνουν τους τρεις μάγους που επιστρέφουν από την Βηθλεέμ. Όποιος ανοίξει την πόρτα τους δωρίζει γλυκά και ξηρούς καρπούς, ενώ δίνει λεφτά για τον έρανο που κάνουν. Σε αντάλλαγμα οι τρεις μάγοι γράφουν με κιμωλία τα αρχικά τους (δηλαδή Κάσπαρ, Μέλχιορ και Μπάλταζαρ) και το τρέχον έτος, π.χ. 20  C + M + B + 15. Το γκράφιτι αυτό θεωρείται ότι φέρνει γούρι και για αυτό δεν το σβήνουν, έτσι ώστε σε μερικά σπίτια συναντάμε τις υπογραφές των μάγων ολόκληρων δεκαετιών.

Μια χριστουγεννιάτικη συνταγή για λέμπκουχεν (Lebkuchen)
Υλικά
·       250 γρ. αλέυρι
·       85 γρ. αλεύρι αμυγδάλου
·       2 κουτ.γλ. τριμένο τζίντζερ
·       1 κουτ.γλ. τριμμένη κανέλα
·       1/2 κουτ.γλ. σόδα
·       200 μλ. μέλι (ανθόμελο)
·       Λεπτό ξύσμα απο την φλούδα ενός λεμονιού
·       86 γρ. βούτυρο
·       Μια πρέζα από το καθένα: τριμμένο γαρύφαλλο, τριμμένο μοσχοκάρυδο, τριμμένο μαύρο πιπέρι
·       1 κουτ.γλ. μπέικιν πάουντερ
Για το γλάσο
·       100 γρ. ζάχαρη άχνη
·       1 ασπράδι αυγού χτυπημένο
Διαδικασία
Βάζουμε όλα τα στερεά υλικά σε ένα μεγάλο μπολ.
Ζεσταίνουμε σε χαμηλή φωτιά σε ένα κατσαρολάκι το μέλι με το βούτυρο, μέχρι να λιώσουν
Ρίχνουμε το μέλι με το βούτυρο και το ξύσμα λεμονιού στο μπολ με τα στερεά
Ανακατεύουμε καλά μέχρι η ζύμη να είναι σχετικά στερεή και καλύπτουμε για να κρυώσει
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180C
Πλάθω την ζύμη σε 30 μπαλάκια με διάμετρο 3 εκατοστά το καθένα και τα πατάω ελαφρά να γίνουν δίσκοι
Βάζουμε τα δισκάκια σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα με απόσταση μεταξύ τους
Ψήνουμε για 15 λεπτά και τα κρυώνουμε σε μια σχάρα
Βάζω την άχνη, το ασπράδι και 1-2 κουταλάκια του τσαγιού νερό μέχρι να γίνει ένα ελαφρύ υδαρές γλάσο
Βουτάμε την πάνω μεριά κάθε μπισκότου στο γλάσο και αλείφουμε με ένα μαχαίρι το υπόλοιπο
Καλή επιτυχία!
Wir wünschen allen:Fröhliche Weihnachten und ein gesundes,neues Jahr !

Δεν υπάρχουν σχόλια: