27 Μαΐ 2015

Μπροστά στη θεά Αθηνά

Σήμερα θα επισκεφτούμε το Μουσείο της Ακρόπολης, μιας και αυτό ήταν η κύρια αιτία του ερχομού μας στην Αθήνα.
Μπαίνουμε μέσα και μια αύρα ελληνικού πολιτισμού διασκορπίζεται παντού. Κόσμος πολύς. Προχωράμε και όλο περισσότερα εκθέματα γεμίζουν την ψυχή μας με συναισθήματα ολόκληρου πολιτισμού. Ξάφνου το μάτι μου καρφώνεται πάνω σε ένα έκθεμα ενός τάφου. Δεν χρειάζομαι πολλή ώρα για να καταλάβω πως εικονίζεται η θεά Αθηνά.
Ξάφνου βρίσκομαι στον Όλυμπο. Να οι δώδεκα θεοί. Να κι η Αθηνά. Μυρωδιά του νέκταρ απλώνεται κι η Αθηνά στην άκρη σκέφτεται. Ο χιτώνας της πάνω στο έκθεμα απεικονίζεται με κάθε λεπτομέρεια. Ξυπόλητη είναι και κρατά ένα πελώριο κοντάρι. Η περικεφαλαία στολίζει το κεφάλι της. Έχει πάρει σοβαρό βλέμμα, μάλλον θα σκέφτεται την ψυχή που βρίσκεται στον τάφο.
Το ένα χέρι το έχει στο πλευρό της, ενώ με το άλλο κρατά το πελώριο κοντάρι. Το βλέμμα της είναι τόσο σκεπτικό, που θαρρείς σου μιλά. Σου λέει πως αυτή ηψυχή σήμαινε πολλά για τη θεά!

Αισθάνομαι πλέον Ελληνίδα.Μια αίσθηση συγκίνησης προβάλλεται στο πλευρό του σεβασμού προς τον γλύπτη. Αισθάνομαι θεά δίπλα στην Αθηνά. Πλέον δεν μπορώ να κρατήσω τα δάκρυά μου. Κι όμως ο ελληνικός πολιτισμός βρίσκεται σ΄ αυτά τα εκθέματα κι οι Άγγλοι μας τα έχουν κλέψει. Μας έχουν κλέψει τον πολιτισμό μας. Μας έχουν κλέψει την αίσθηση της Ελλάδας!

Ναταλία Κυροπούλου - Στ1

Δεν υπάρχουν σχόλια: