23 Ιουν 2016

Δράσεις με αφορμή τα κόμικς

Οι μαθητές και οι μαθήτριες της Β΄ Δημοτικού, στα πλαίσια της Ευέλικτης Ζώνης με θέμα τη Φιλαναγνωσία, ασχολήθηκαν για έναν ολόκληρο μήνα με τα Κόμικς.
Δεδομένου ότι είναι πολύ αγαπητά στα παιδιά σχεδιάστηκαν δράσεις προκειμένου να καλλιεργηθεί η δημιουργική γραφή, η φαντασία, η συνεργασία, η ζωγραφική.
Αρχικά και για να μπουν τα παιδιά στο κλίμα πραγματοποιήθηκε μια παρουσίαση της ιστορίας των κόμικς, δηλαδή πότε και πώς εμφανίστηκαν, πώς εξελίχθηκαν, τις αντιδράσεις του κόσμου και τη σημερινή τους θέση, μέσα από βιντεάκια και εικόνες.
Σειρά είχε η ενασχόληση των ίδιων των παιδιών με αυτά. Έτσι, δόθηκαν στα παιδιά τα καρέ μιας ιστορίας κόμικς ανακατεμένα και τα παιδιά έπρεπε, σε συνεργασία με την ομάδα τους, να τα βάλουν στη σωστή σειρά. Αφού το έκαναν κλήθηκαν να βάλουν χρώμα στο κόμικ και να δώσουν ένα τίτλο σ’ αυτό.

Η επόμενη δράση ήταν λίγο πιο απαιτητική. Κάθε ομάδα ανέλαβε να δημιουργήσει εν μέρει μία ιστορία κόμικ. Πώς έγινε αυτό; Μοιράστηκαν στα παιδιά κόμικς που είχαν σβησμένα καρέ, σβησμένους διαλόγους και σβησμένους τίτλους. Οι μαθητές και οι μαθήτριες συνεργάστηκαν υποδειγματικά και το αποτέλεσμα της δουλειάς τους, τους αντάμειψε με το παραπάνω.




















Την Τετάρτη 2 Μαρτίου είχαμε τη χαρά να μας παρουσιάσουν στο σχολείο μας τους «Μύθους του Αισώπου σε κόμικς» δύο εμψυχώτριες από τα εκπαιδευτικά προγράμματα που πραγματοποιεί η ομάδα της Ενδελέχειας. Η παρουσίαση περιελάμβανε πολλή μουσική και χορό και φυσικά θεατρικό παιχνίδι. Τα παιδιά κλήθηκαν να γίνουν οι πρωταγωνιστές των καρέ των κόμικς δύο μύθων του Αισώπου. Καθ΄ όλη τη διάρκεια της αφήγησης υπήρξε παράλληλη προβολή εικόνων από τα ομώνυμα κόμικς – άλμπουμ των Τάσου Αποστολίδη - Κώστα Βουτσά. Τα παιδιά γέλασαν με τη ψυχή τους, απόλαυσαν την όλη παρουσίαση και συμμετείχαν ενεργά σε όλες τις δράσεις.

Τέλος, με αφορμή την ενασχόλησή μας στη Φιλαναγνωσία με τα ¨Κόμικς¨, είχαμε τη χαρά και την τιμή να υποδεχτούμε στο σχολείο μας τον καθηγητή Εικαστικών και σκιτσογράφο κ. Κώστα Βουτσά,

Ο κ. Κώστας Βουτσάς μας παρουσίασε με ευχάριστο τρόπο πώς μπορούμε όλοι, με απλό τρόπο, να σχεδιάσουμε και να δημιουργήσουμε όμορφα σκίτσα. Ακολουθώντας τις οδηγίες του τα παιδιά σκίτσαραν τον ήρωα ¨Σωτίρης¨ (το «ι» στο όνομά του δόθηκε για να δείξει τη μοναδικότητά του)!
Τα παιδιά ενθουσιάστηκαν με την παρουσίαση, καθώς συμμετείχαν ενεργά στην όλη διαδικασία μέσα από τις ερωτήσεις τους και τις απαντήσεις που έδωσαν. Στο τέλος τους δόθηκε σε μορφή κόμικ ο μύθος του Αισώπου ¨ Ο τζίτζικας και το μυρμήγκι¨ προκειμένου να το επεξεργαστούν από μόνοι τους και να πάρουν μία μικρή γεύση από τη δουλειά του σκιτσογράφου. Ζωγράφισαν, λοιπόν, τα σκίτσα και σκίτσαραν το δικό τους τέλος. Η καλύτερη προσπάθεια θα ανταμειφθεί από τον κ. Βουτσά.


Μ΄ αυτόν τον τρόπο ολοκληρώθηκε το σχέδιο εργασίας με θέμα ¨Κόμικς¨ που είχε ξεκινήσει στην τάξη μας στα πλαίσια της Φιλαναγνωσίας. Κάτι νέο μας περιμένει…

Δεν υπάρχουν σχόλια: